Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Robert Aickman

Edicija Poetika Strave

2 replies to this topic

#1
dusty

dusty

  Advanced Member

 • BD tim
 • PipPipPip
 • 959 posts
 • 108527 thanks

lSoV5Q3.jpg

 

Robert Aickman ( Robert Ejkman)

 

 

 

 

Robert Fordyce Aickman (1914-1981), engleski pisac, unuk Ričarda Marša, autora viktorijanskog bestseler horor romana The Beetle (1897). Počeo da piše tek u svojim četrdesetim, i to gotovo isključivo priče i novelete. 
 
Za života su njegove zbirke priča bile slabo zapažene, a i posle smrti njegovo ime ostalo je poznato samo najvećim posvećenicima horora, nikada ne doživevši masovnu popularnost. 
Većina izdanja njegovih priča zadugo je bila rasprodata i teško nalažljiva, ili su reprinti bili dostupni samo kod specijalizovanih izdavača, u malim tiražima, po previsokim cenama. Tek povodom stogodišnjice od rođenja, engleski izdavač Faber je objavio četiri Ejkmanove zbirke, jedini roman i jednu novelu po pristupačnim cenama i tako ga ponovo učinio dostupnim širem krugu čitalaca i proučavalaca.
 
Iako važi za majstora strave sebe nije smatrao horor piscem. Za svoje priče je govorio da su više „čudne“ priče nego priče strave i užasa. Većina ljubitelja horora nikada nije čula za njega. Međutim, kod priznatih pisaca horora, Robert Bloch, Fritz Leiber, Ramsey Campbell, Graham Wilson, Beil Gaiman, Peter Straub, je cenjen kao jedan od najboljih horor pisaca po svom specifičnom pristupu žanru.
 
Po čemu su njegove priče posebne? Kod Aickmana nema krvi i iznutrica. Njemu polazi za rukom da dočara jezu koja vas obuzima dok čitate njegove priče. Uspevamo da zajedno sa glavnim junacima proživljavamo neobične događaje čije uzroke ne možemo da objasnimo niti da objasnimo šta nam se upravo desilo.

Nekad dobiješ, a nekad te dobiju.


Thanked by 88 Members:

#2
dusty

dusty

  Advanced Member

 • BD tim
 • PipPipPip
 • 959 posts
 • 108527 thanks

X8UHiLj.jpg

 

Robert Aickman - Hladna ruka u mojoj
(Cold Hand in Mine — Strange Stories)
 
 
 
Šta ima u ovoj knjizi?
Osam vrhunskih priča strave + opširan i stručan pogovor koji će vam pomoći da se bolje snađete u čudnom svetu ovog autora + detaljna biografija koja će vam približiti ovog malo poznatog autora.
Šta bi jedan čitalac koji nikad pre nije čuo za Ejkmana trebalo da očekuje kada otvori ovu knjigu?
Pre svega – da ono što će ga sačekati između korica knjige nije ni nalik na bilo šta što je imao prilike da čita, barem ne u ovom žanru. Ejkman, iako se oslanja na bogatu tradiciju engleske priče o duhovima ipak pristupa žanru na specifičan način i pri tom piše na način koji je redak kod drugih pisaca fantastike i horora.
Natprirodno tako vreba u vašaru postavljenom u malom engleskom provincijskom gradiću („Mačevi”), zabačenom ostrvu („Pravi put ka crkvi”), ukletim vodama jezera na granici Nemačke i Švajcarske („Niemandswaser”), oronulim vilama u italijanskim gradovima 19-og veka („Stranice iz dnevnika jedne mlade devojke”), napuštenoj kući na selu („Isti taj pas”), čudnom drumskom konačištu („Konačište”), zgradi u predgrađu („Upoznati gospodina Milara”), pa čak i u okvirima jedne porodične kuće („Čuvar časovnika”).
 
za sken: MG_233.gif
 
epub, azw3, pdf
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Nekad dobiješ, a nekad te dobiju.


Thanked by 376 Members:

#3
dusty

dusty

  Advanced Member

 • BD tim
 • PipPipPip
 • 959 posts
 • 108527 thanks

uqdLBmm.jpg

 

Robert Aickman - More, poput vina tamno

(The Wine-Dark Sea)
 
 
 
Na redu je druga (kod nas) zbirka priča genijalnog Ejkmana: vrhunske „čudne“ priče, unikatni dragulji ovog osobenog majstora inteligentne i zadivljujuće strave.
 
Zbirka sadrži sedam najboljih Ejkmanovih priča i novela čiji centralni motiv čini tuđina: „More poput vina tamno“, „Vozovi“, „Tvoja se malena ruka smrzla“, „Pratilac“, „Unutrašnja soba“, „Nikako ne idi u veneciju“ i „U šumu“.
U originalnom izdanju se nalazi osam priča. Prema rečima urednika, iz izvornog sadržaja ove zbirke izuzeta je novela „Dečaci rastu“ (Growing Boys) jer je urednik edicije smatrao da nije približna kvalitetu ostalih priča.
 
za sken: MG_233.gif
 
epub, azw3, pdf
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Nekad dobiješ, a nekad te dobiju.


Thanked by 371 Members:
Also tagged with one or more of these keywords: Edicija Poetika Strave

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users