Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Stevan Pešić


No replies to this topic

#1
dusty

dusty

    Bronze Member

  • BD tim
  • PipPipPipPip
  • 1,049 posts
  • 123717 thanks

GALwvBy.jpg

 

 

Stevan Pešić
(1939. Kovilj - 1994. Beograd)
 
je bio srpski i jugoslovenski pisac i pesnik.
Proputovao je mnoge zemlje, a najviše vremena je proveo na Tibetu, u Indiji, Nepalu, Sri Lanki. Posebno je poznat po svojim poetičnim putopisima sa Nepala i Šri Lanke (Katmandu 1982, Svetlo ostrvo 1984.), u kojima iznosi i izbiljne filozofske misli.
Ži­veo je kao slo­bod­ni umet­nik u Be­o­gra­du. Pi­sao je de­la za po­zo­ri­šta. Do sa­da mu je iz­ve­de­no oko dva­de­set dram­skih ko­ma­da. A pred­sta­va Te­sla ili pri­la­go­đa­va­nje an­đe­la od 1995. go­di­ne iz­ve­de­na je u Na­rod­nom po­zo­ri­štu u Be­o­gra­du vi­še od sto pu­ta.
 
Za ži­vo­ta je ob­ja­vio sle­de­će knji­ge: Me­se­če­va en­ci­klo­pe­di­ja (pe­sme, 1965), Da­rin­ka iz Raj­kov­ca (tra­ge­di­ja, 1976), Kat­man­du (pu­to­pis, 1982), Sve­tlo ostr­vo (pu­to­pis, 1984), Sa­rat i Vi­pu­li (ro­man, 1984), Grad sa zeč­jim uši­ma (dram­ski tek­sto­vi za de­cu, 1985), Ti­be­tan­ci (ro­man, 1988), Kad je Du­nav bio mlad (dram­ski tek­sto­vi za de­cu, 1990) i Do­pi­si­va­nje sa Bo­gom (pri­po­vet­ke, 1990); a post­hum­no su mu ob­ja­vlje­na sle­de­ća de­la: Put u Ra­dža­stan (pri­po­vet­ke, 1997) i Ve­li­ka knji­ga (ro­man u pet to­mo­va, 2002-2007).
 
 
 
 
Kad sva srca poslanu gluva i sa njima tvoje sopstveno - postoji put u Katmandu.
Kad se svi putevi zatvore, izgubiš prijatelja i svi koje voliš napuste te - postoj put u Katmandu.
Kad sve prođe, nestane, vetar jave razveje snove i kad pomisliš da nade nema postoji put u Kutmandu.
Kad sunce hladnije postane i zvezde nad tvojim nebom počnu da gasnu - postoji put u Kutmandu.
I kada te ne bude više, ostaće tvoje srce, prazno i veliko kao nebo, i u njemu zvezda.
Ime te zvezde je Katmandu...
 
 
P5wi1jV.jpg
 
Stevan Pešić - Katmandu
 
 
Katmandu je kultna knjiga osamdesetih, u kojoj se neprestano, ali gotovo nevidljivo, smenjuju realni i nadrealni svetovi prepuni ezoterije, melanholije i mudrosti... Katmandu je knjiga koja priča o deci koja žive u kućama nalik na velike bele lale, o supi od anđelovog perja i o pastrmki koja govori nemački, o slavujima koji izleću iz čaše vina, o čoveku koji mislima topi sneg, o veštačkim rajevima... Katmandu je knjiga s kojom nas Stevan Pešić uverava da, uporedo s našom svakodnevicom, neposredno pored nas postoji i druga stvarnost, koje nismo ni svesni - realnost stvaralaštva i mita. Katmandu je prevratnička knjiga i od trena kada je ugledala svetlost dana, u srpskoj književnosti više ništa nije (bilo) isto...
 
Katmandu je nesumnjivo najbolja knjiga Stevana Pešića i verovatno najbolja knjiga putopisne proze u istoriji srpske književnosti.
 
 
epub, azw3, pdf
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 

Nekad dobiješ, a nekad te dobiju.


Thanked by 281 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users