Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Elias Canetti (Elijas Kaneti)

Nobelovci Evropska literatura

1 reply to this topic

#1
kluts

kluts

  Starting Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPip
 • 66 posts
 • 14954 thanks
Spašeni jezik
 
Elias Canetti
 
 
 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 
 
Prvi svezak Canettijeve autobiografije, djeluje poput parodije apsolutnih događaja: prijetnja nožićem, kojom tekst započinje, i odlazak iz Züricha, kojim opis prvih petnaestak godina piščeva života završava, postaju mitski okvir priče koja od nestvarnosti (prijetnja nožićem biva prepoznata sa strane majke po crvenoj boji ali se izrijekom ne ustanovljuje njezina vjerodostojnost) postepeno prelazi u mitom interpretiranu stvarnost. Unutar tog okvira Canetti oblikuje sjećanja na svoju mladost, traganje, pristupanje i razumijevanje tajni čovjeka i jezika.
 
U petnaestak godina života opisanih u Spašenom jeziku mali se Elias kretao prostorima inteligentno udešenog građanskog raja. Svi su ga u Ruščuku mazili jer je bio prvorođeni unuk. Nakon što se obitelj preselila u Manchester i otac naprasno umro, pažljivu je porodicu zamijenila majka. Nastanivši se u Beču i pošavši u školu, Elias se postepeno udaljuje od svojih sefardskih predaka, živahnog djeda Canettija i hladnog aristokratskog djeda Ardittija, bogatog ujaka Solomona koji je preuzeo brigu nad obudovjelom sestrom i mnogobrojnih, više ili manje dobronamjernih rođaka i tetaka. Obitelj se nakon prvog rata konačno preselila u Zürich, gdje je mališa polazio gimnaziju.
 
Premda je rano izgubio oca a majka ponekad pobolijevala, Canetti nije okusio neimaštinu i progone u tim godinama jer je obiteljsko bogatstvo bilo dovoljno veliko da omogući udoban život njemu, njegovoj braći i majci. Majka je filter njegova upoznavanja svijeta, vodič kroz njegovo odrastanje, mentor njegova putovanja, povlašteni sugovornik dijaloga.
 
Na Canettijevim putevima memorije ostat će upisani dani u kojima su se dogodile dvije velike katastrofe – potonuće Titanika i smrt od zime i gladi kapetana Roberta Falcona Scotta, istraživača Antarktika. Bila su to iskustva prvih masovnih žalovanja.
 
 
 
autobiografija - memoari, prva sveska trilogije, nobelovci, evropska literatura
sken: BD tim - volter :star: hvala 
obrada: kluts
hrvatski jezik; latinično pismo
 
 
 
pdf
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
epub
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 218 Members:

#2
kluts

kluts

  Starting Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPip
 • 66 posts
 • 14954 thanks
Zaslepljenost
 
Elijas Kaneti
 
 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 
 
Roman Zaslepljenost, možda i najznačajnije delo nobelovca Kanetija, govori o Peteru Kinu, inhibiranom sinologu, koji je čitav život provodio uronjen u nauku, ophrvan brigom za svoju ogromnu biblioteku. Za ovog osobenjaka i fetišistu, knjige imaju najveću vrednost, veću čak i od ljudskog života. Međutim, kada ga poriv da još bolje zaštiti svoju biblioteku natera da se oženi služavkom Terezom, Kin doživljava surovo otrežnjenje: uskoro će završiti na ulici gde će sklopiti neobično prijateljstvo sa Fišerleom, grbavim smutljivcem koji sanja da postane šahovski velemajstor.
 
Delo je napisano u doba uspona totalitarnih ideologija, što je uočljivo na njegovom tematskom i filozofskom planu. Prvi deo romana naslovljen je „Glava bez sveta” i maestralno dočarava dehumanizaciju bića potčinjenog jednoj fiks-ideji, dok nas u drugom delu, „Bezglavi svet”, Kaneti vodi među „ružne, prljave i zle” – male ljude prepuštene niskim porivima. Iako isprva kolektivno ludilo likova deluje simpatično, Kaneti postepeno pravi prelaz u pripovedanju od crnohumornog i bizarnog do potpuno zastrašujućeg, na metaforičkom planu oslikavajući uspon fašizma u periodu između dva rata. Treći deo romana, „Svet u glavi”, zaokružuje ovu metaforu: svaka totalitarna ideologija jeste zaslepljenost svetom koji nosi u glavi, izolovanim i iščašenim, koji se, poput mehura od sapunice, ne može dodirnuti s nekim drugim svetom, a da ne dođe do katastrofe. Likovi Kanetijevog romana slepo veruju svojoj istini, stoga su svi osuđeni da dožive krah kada se suoče sa istinama drugih.
 
 
 
roman, fikcija, nobelovci, evropska literatura, 1-2
sken:BD tim -  volter hvala  :beer:
obrada: kluts
srpski jezik; latinično pismo
 
 
 
pdf
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
epub
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 262 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users