Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Bohumil Hrabal


8 replies to this topic

#1
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,244 posts
 • 155098 thanks
m_100028636.jpg
 
Strogo kontrolirani vlakovi
 
Ova tragikomična novela iz Drugog svjetskog rata o izrastanju mladića u muškarca vjerojatno je najpoznatiji tekst znamenitog češkog pisca Bohumila Hrabala. Novela ne zahvaća rat u njegovoj neposrednosti, već prije njegov sporedan, pomalo apsurdan, ali bez sumnje okrutan utjecaj na svakodnevni život. U malu željezničku postaju treba stići specijalni transport oružja koji prate Nijemci. Naši junaci odluče tu pošiljku dići u zrak u čemu i uspijevaju, ali tu se istodobno tragično gase dva mlada života: našeg junaka Čeha i nepoznatoga njemačkog vojnika.
 
Izvor: neuromancer
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 138 Members:

#2
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,244 posts
 • 155098 thanks
imqbn8m.jpg
 
Prebučna samoća
 
Stari Hant'a već 35 godina radi na preši staroga papira. Pod ruke mu dolaze stare i često vrijedne knjige koje čita a neke odnosi i kući. Prema knjigama i njihovim autorima Hant'a gaji poseban odnos i često mu se pjesnici, filozofi i književnici priviđaju kao stvarne osobe. Tako mu u posjet dolaze Lao-tse i Isus Krist. Hant'a nam priča i o svojim ljubavima prema djevojci Mančiki i vatrenoj Ciganki, o svojoj majci i ujaku, opisuje život Praga sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Jednog dana u sabiraonicu dolaze dva mladića koji ga zamjenjuju na poslu. Oni rade brže i efikasnije, a njega šalju na pakiranje čistog papira. Hant'a se osjeća kao da je izgnan iz raja...
 
Izvor: Scribd
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 32 Members:
drzoka , loznicka , kartagina1954+ , acoj , zumbulka , miki981 , talambirov , rutracker , OlujniMornar , dezdemona532 , Blaze , hokuspokus , devilka , mishk , soki , BajaP , IvanaAnavi , atikus , stameni1 , bobpp , fidel36 , damirprc , quinoa , vikon17 , onda.josh , Natasa7777777 , ArmandHammer , iljocare , termo4 , dinobakar , dacoc , rajka.bogda

#3
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 34760 thanks

Bohumil Hrabal - Služio sam engleskoga kralja

 

hrabal_eng.jpg

 

 

Služio sam engleskog kralja (češ. Obsluhoval jsem anglického krále) roman je češkog književnika Bohumila Hrabala. Napisan u vreme stroge komunističke cenzure, prvi put je objavljen 1971. u obliku samizdata u Ediciji reza (Edice Pedlice), značajnoj ilegalnoj izdavačkoj kući za samizdate. Zvanično i u obliku obične knjige objavljen je tek 1983. u izdanju Džez odeljenja muzičkog saveza. Roman pripoveda ispovest Jana Ditea, mladog hotelskog konobara, koji prepričava svoje avanture i sopstvenu viziju sveta iz perioda dok je služio u nekoliko čeških hotela. Sam Hrabal je tvrdio da je priču, koja će postati roman, čuo od šefa hotela Morska zvezda u varošici Sadska. Takođe je tvrdio da ga je napisao za 18. dana, a proces pisanja je objasnio rečima: „Kralj“ je pisan alla prima, pisan je kao kad putnički voz usred dana ulazi polako u veoma dug tunel, ili u tamnu mračnu noć. „Kralj“ je tekst koji se bojim da čitam, čak ne smem da pogledam ni jednu jedinu stranu. Pun komičnih, ironičnih i grotesknih situacija, roman je ispisan u obliku dugačkih paragrafa i neobično dugih rečenica. Kako je Džejms Vud, kritičar časopisa London rivju of buks, istakao: „Služio sam engleskog kralja“ je vesela, pustolovna priča, koja počinje u stilu avantura barona Minhauzena, a završava se suzama i samoćom; oblikom tipičnim za Hrabalova najveća dela. Na osnovu knjige snimljen je istoimeni film iz 2008. u režiji Jiržija Menzela.
 
 
Sken: Cyrano
Obrada: ja
 
ePub, azw3, pdf
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 341 Members:

#4
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 34760 thanks

Bohumil Hrabal - Domaći zadaci iz marljivosti

 

hrabal_marljivost.jpg

 

 

 

Zbirka eseja jednog od najvećih čeških književnika druge polovine XX veka.
 
 
Sken: Cyrano
Obrada: ja
 
ePub, azw3, pdf

[hide]

Please Login or Register to see this Hidden ContentThanked by 155 Members:

#5
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86509 thanks

nas_f.jpg

 

 

Bohumil Hrabal - Časovi plesa za odrasle i napredne

 


Kratki roman, o istočnoj Evropi šezdesetih i o ljubavnim aferama i političkim intrigama.
Možda najduhovitija Hrabalova knjiga.


„Ovo je neobično zanimljivo štivo o istočnoj Evropi 60-tih godina. Pripovedajući o tom prostoru, najviše iz češke perspektive, Hrabal svoju priču ispunjava ljubavnim aferama i političkim intrigama. Čitalac se susreće sa primerima beskrajne duhovitosti, upečatljivim prizorima iz svakodnevnog života, sa scenama raspusnih karnevalskih događaja, ali i sa pretećim senkama koje se pojavljuju u svetu.”
Gojko Božović

 

 

pdf, epub, mobi

 

naslovnica: Cyrano :party:

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 374 Members:

#6
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86509 thanks

nas_f.jpg

 

 

Bohumil Hrabal - Klubovi poezije

 

 

Pohvala Pragu i povest o praškim krčmama sa uzbudljivom pričom o već ostarelom radniku na presi koji uništava i spasava knjige i koji tako, sa strane, posmatraju evropsku istoriju.

 

„Hanta je razočaran, rezigniran, Vladimir se neprestano nalazi u stanju zaljubljenog iščekivanja velikih događaja. Međutim, obojica doživljavaju sudbinu Sizifa, posle svakog pada iznova počinju da guraju svoj balvan uzbrdo, smerom ka horizontu, svetlosti, gde nijedan protagonista nije svestan toga da još samo jedan korak nagore predstavlja put nadole. Njihova poezija se tako svaki dan iznova i iznova pili iz ljuske da bi potom nad sobom ugledali novi plafon jajeta, iza čije ljuske naslućuju nove sfere koje primamljuju.”
B. Hrabal

 

 

pdf, mobi, epub

 

naslovnica: Cyrano :party:

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 319 Members:

#7
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86509 thanks

nas_f.jpg

 

 

Bohumil Hrabal - Moritati i legende

 


Dvanaest priča, prvi put prevedenih na srpski, inspirisane su „krvavim“ poemama i legendama koje su se nekad pripovedale na vašarima pred oduševljenom masom. Osluškujući anegdote ispričane u galami pivnice i brbljanja u berbernici gde se rešavaju „svetska pitanja“, koristeći nadrealističke rasprave i pisma koja su mu slali čitaoci da bi euforično hvalili ili najvulgarnije vređali njegova dela, Hrabal pretvara glas naroda u groteske i balade u kojima veliča običnog čoveka. Iako usredsređen na moderne teme, on uspešno čuva ono dirljivo-smešno i ono zastrašujuće-jezivo koje potiče iz folklora.

 

 

„Moritati i legende” donose sve vrline proze velikog češkog pisca – crni humor, paradoks egzistencije, apsurd, tragično i komično. Među pripovetkama se posebno ističe Legenda o Kainu, iz koje će nastati novela „Strogo kontrolisani vozovi” i istoimeni film Jiržija Mencela, nagrađen Oskarom.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 323 Members:

#8
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86509 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Bohumil Hrabal - Prvo šišanje


„Prvo šišanje” pripovijetka koja je napisana 1970., a objavljena 1976., prva je u nizu proza kojima je Bohumil Hrabal opisao Nymburk, gradić u kojemu je proveo djetinjstvo. U središtu događanja je Maryška, vesela, dinamična i lakomislena mlada žena koju njezin ozbiljni muž Francin, upravitelj pivovare, uzaludno pokušava obuzdati. Kad k njima dođe Francinov brat Pepin, u kratki posjet koji će potrajati nekoliko desetljeća, Maryška u njemu pronalazi zanimljivog sugovornika i partnera za razne ludorije, među kojima je i penjanje na dimnjak pivovare. A kad u gradić stigne prvi radio, Maryška zaključuje da je došlo vrijeme za skraćivanje suknje i kose...

 

Premda je priča ispričana iz perspektive Hrabalove majke Maryške, idilični gradić i tajanstveni prostori pivovare viđeni su očima djeteta koje u običnim, svakodnevnim stvarima i događajima neprestano otkriva čarolije.

 

Godine 1981. „Prvo šišanje” je ekranizirao Jiry Menzel.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: daša :wub:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 261 Members:

#9
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86509 thanks

nas-f.jpg

 

 

 

Bohumil Hrabal - Naklapala

 

 

Izbor iz pripovedaka: Naklapala, Gozba, Časovi plesa za odrasle i napredne, Kompozicije posebnog režima, Noć kad se Gorbi opraštao, Bambini di Praga 1947, Baron Minhauzen.

 

Hrabalova pripovedačka poetika zapisivača koji skoro automatski beleži lirske refleksije svojih već legendarnih junaka poput strica Pepina, Hante ili Miloša Hrme, nazvana je poetikom naklapanja, pre svega zbog karakteristične autorove tehnike kolaziranja i montaže beskrajno dugih monologa junaka. Takođe, sami junaci nazivaju se naklapala jer njihovo beskonačno i na prvi pogled nepovezano pripovedanje liči na unutrašnji monolog, za koji ne postoji poimanje vremena i prostora. Sam Hrabal je svoju prozu ranih šezdesetih (u koju spada većina uvršćenih pripovedaka i novela) označio kao neopoetističku, kao poeziju u prozi...

 

 

pdf, mobi, epub

latinica

 

scan: jocamx :yes: :clapping:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 258 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users