Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Harry Mulisch


2 replies to this topic

#1
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,322 posts
 • 63328 thanks

Za Bodena - jer je to i te kako zaslužio, te u ime zahvalnosti što mi je skrenuo pažnju na ovog izvanrednog pisca

 

 

Harry Mulisch - Procedura

 

168.jpg

 

 

 

     Golem, DNK, kloniranje, Pigmalion, egipatske mumije, začeće, porođaj i smrt, svi igraju ulogu u ovoj izazovnoj i jezovitoj priči.
                                                                                                                    Boston Globe

 

     Kome pripada isključivo pravo na kreaciju živih stvorenja? Kako stvoriti život iz gline? Što je zapisano u genetskom kodu? Je li Eva bila prva žena? Na ta intrigantna pitanja odgovara Mulisch u ovom briljantnom romanu.
     Procedura je roman u kojem se spajaju priče o rabinu Löwu koji je u šesnaestostoljetnom Pragu stvorio Golema, te Victoru Werkeru, nizozemskom biologu koji je na pragu 21. stoljeća uspio iz nežive tvari pokrenuti život. Fascinantno, tečno, inteligentno ispripovijedan, roman koji se čita lako i brzo, a ostaje u sjećanju dugo. 

 

     Mulisch pripovijeda prokleto dobru priču i čini to prokleto dobro. Lijepa i pametna, i potresna, Procedura je knjiga za sva vremena i za budućnost, knjiga koja pokazuje moć koju književnost još uvijek ima.
                                                                                                                   Complete Rewiev

 

 

     Harry Mulisch, nizozemski suvremeni klasik, rodio se u Haarlemu 1927. godine. Autor je brojnih romana, kratkih priča, eseja, poezije, drama, i filozofskih djela. Među njegovim najpoznatijim djelima su romani Archibald Strohalm (1951.) Atentat (1982.), Otkrivanje nebesa (1992.), Procedura (1998.), Siegfried (2001.), te biografija VVilhelma Reicha, Seksualna utvrda (1973.), De zaak 40/61 (1962.) Dobitnik je mnogih književnih nagrada uključujući Nagradu P. C. Hooft i Nagradu Constantijn Huygens, obje iz 1977. godine, za cjelokupno djelo, Nagradu Multatuli (1993.) za roman Otkrivanje nebesa, književnu nagradu Libris (1999.) za roman Procedura. Više puta bio je nominovan za Nobelovu nagradu. Preminuo je 30. oktobra 2010.godine.
     Muliševo najpoznatije djelo, roman "Otkrivanje nebesa" (De ontdekking van de Hemel) smatra se najboljim romanom svih vremena na holandskom jeziku.

 

 

Zahvalnost: najpre Bodenu koji mi je skrenuo pažnju na ovog autora, a potom Haroldu Fanderu koji mi je obezbedio sve što je bilo potrebno

 

     Doc. + Pdf. (hrvatski; A-4)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gif

 

 

 Thanked by 85 Members:

#2
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,259 posts
 • 155711 thanks

m29DsR6.jpg

 

Procedura

 

Izvor; severijan (HVALA na knjizi)


epub, azw3 HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 15 Members:
grg , vemix1x2 , epiapi , rutracker , Blaze , lakiyu , Gandalfsremčica , olismile , vukina , golakis , termo4 , iljocare , yest , ojo_rojo , Atom Ant

#3
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,259 posts
 • 155711 thanks

R3CPZ1M.jpg

 

Atentat

 
Jedne noći, na samome kraju drugog svjetskog rata u okupiranoj Nizozemskoj, dok je obitelj mirno uživala u svakodnevnim ritualima, začuli su se pucnji. Stariji brat istrčao je van, i ugledao mrtvo tijelo mjesnog kolaboranta, dovučeno pred njihova kućna vrata. Spetlja se dok razmišlja pred čija će ga vrata prebaciti, grabi njegov pištolj, bježi pred njemačkom patrolom…
Oni pred čijom je kućom ubijen predstavnik okupacijskih vlasti bivaju kažnjeni smrću. Kuća je spaljena. Brat nestao, jednom će se doznati da su i njega ubili. Preživio je samo Anton, jer je bio dijete.
 
“Atentat” je rekonstrukcija događaja u pet epizoda: prva 1945, druga 1952, treća 1956, četvrta 1966. i posljednja 1981. I tako prođe život, ili njegov najznačajniji dio, prije nego što Anton Steenwijk ne sazna, dio po dio, lice po lice, što se te noći, zapravo dogodilo, pred čijim je vratima pao ubijeni, tko ga je dovukao pred njihova vrata, o čemu se govorilo u susjedstvu, tko je, zapravo, kriv za smrt njegovih roditelja, za smrt njegova brata. Pitanje tko je kriv temeljno je pitanje “Atentata”. 
Prema romanu "Atentat", snimljen je film The Assault koji je 1986. nagrađen Oscarom za najbolji strani film.
 
Scan: Harold
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 109 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users