Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Gustav Meyrink


2 replies to this topic

#1
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,333 posts
 • 159725 thanks

AVT_Gustav-Meyrink_2906.jpeg

 

 

Gustav Meyrink rođen je u Beču 19. siječnja 1868, od majke bavarske dvorske glumice i oca wurtemberškog ministra. Studirao je u Münchenu, Hamburgu i Pragu, gdje je kasnije otvorio banku, no sukob s praškim vlastima na prijelazu stoljeća donio mu je ekonomsku propast, a određeno vrijeme proveo je i u zatvoru. Nakon te afere, ušao je u “svijet knjiga” - bavio se izdavaštvom i počeo objavljivati opore, satirične priče. Njegov je spisateljski put obilježen velikim romanima Der Golem (Golem) (1915.), Das grüne Gesicht (Zeleno lice) (1916.), Walpurgisnacht (Valpurgina noć) (1917.), Der weiße Dominikaner (Bijeli dominikanac) (1921.) i Der Engel vom westlichen Fenster (Anđeo sa zapadnog prozora) (1927.). Tomu valja pridodati zbirke priča Des deutschen Spießers Wunderhorn (Čarobni rog njemačkog malograđanina) (1913.) i Fledermäuse (Šišmiši) (1916.) te velik broj ezoterijskih radova i fragment nedovršenog romana, koji su objavljeni tek 1973. pod naslovom Das Haus zur letzten Latern (Kuća kod posljednje svjetiljke). Oko 1921., objavio je seriju Magijski romani i knjige (Carl Vogl, Sri Ramakrishna, R. A. Laarss, Eliphas Levi i P. B. Randolph, Dhoula Bel) i teorijsko razmatranje An der Grenze des Jenseits (Na granici one strane). Umro je 4. prosinca 1932.
 

Meyrink je ubrzo nakon objavljivanja svog prvog romana postao vrlo poznatim, premda prvi “nalet” slave nije dugo potrajao. Nakon određenog “zatišja” (1945. godine nazvan je “gotovo zaboravljenim piscem”), ponovo je privukao pozornost čitatelja diljem svijeta. Njegova su djela poslije rata ponovo tiskana u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, a sedamdesetih je godina Golem dospio na američko tržište.
 
 


 DH5ZNAB.jpg


Časovničar
 

Novela "Časovničar" Gustava Majrinka ("Anđeo sa zapadnog prozora", "Golem", "Beli dominikanac") predstavlja sažet i upečatljiv prikaz jedine prave inicijacije, one koja se dešava u ljudskom srcu.
 
Časovnik, čiji je tvorac "Luđak" i srce vlasnika časovnika isprepletani su međusobno mnoštvom neraskidivih niti...
 
Scan s Scribda
Obrada: boden
 
Hvala i Mmeliti na nekim kvačicama

 

epub, azw3, pdf HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 180 Members:

#2
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 8,952 posts
 • 63644 thanks

Gustav Majrink

 

Golem

 

korica1-290.png

 

Roman Golem čitaoci su odavno uvrstili u red kultnih knjiga, a kritičari u klasiku mistične književnosti. Radnja ove uzbudjive knjige smeštena je u stari jevrejski geto u Pragu. Kroz drevni mit o Golemu, pisac nas majstorski uvodi u mistični svet alhemije i okultnog, oslanjajući se na kabalu prožetu staroegipatskim mističnim mudrostima...

Od ortodoksnih jevreja osuđivana kao antisemitska, da bi od nacista bila spaljivana na lomači, knjiga koju jednostavno svaki ljubitelj fantastičnog i mističnog mora da poseduje...
 
 
 
Sken: BD tim
Obrada: markocim ( :flower:emoji_u1f3f5.png :flower: :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.pngemoji_u1f353.pngemoji_u1f340.png za vilu)

 

pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 345 Members:

#3
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 8,952 posts
 • 63644 thanks

Gustav Majrink

 

Anđeo sa zapadnog prozora

korica1-290.png

 

Poslednja knjiga objavljena je 1927, pet godina pred Majrinkovu smrt i za duhovne tragaoce verovatno je najznačajnija. Nakon što je prošao kroz razvoj opisan u prethodnim delima, u „Anđelu sa zapadnog prozora“ Majrink otvara sasvim novi svet, prodirući u teme prave alhemije i transfiguracije. Pojavljuje se pojam reda ili bratstva i čovek više nije prepušten sam sebi, već mu se pruža pomoć bratstva. Centralna tema je istorija preobražaja poslednjeg stanovnika iskonskog božanskog mikrokosmosa. U ovoj knjizi je Majrink opisao sve korake na putu svakog tragoca, sačinivši storiju u kojoj nijedan aspekt puta koji svi treba da pređemo nije zaboravljen. Kroz Hoela Dhata, večnog čoveka, Majrink opisuje koliko je čovečanstvo uronjeno u dijalektiku: njegovo postepeno buđenje, odluku da traži i krene putem spasenja, oslobodi se niže prirode i oslobodi večnog čoveka, „onog drugog“ u sebi. Ovo izbavljenje prikazano je figurom Džona Dija, koji, odustajanjem od svega zemaljskog, vodi svoj mikrokosmos u slobodu. 

 

 

Pismo: Ćirilica

 

Sken: BD tim
Obrada: markocim (emoji_u1f353.png :flower:  :flower:  :flower:emoji_u1f3f5.pngemoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.pngemoji_u1f340.png za vilu)

 

pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 225 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users