Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Theodor Plievier


No replies to this topic

#1
perinbd

perinbd

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • 2543 thanks

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Theodor Plievier

 

 

Moskva – Staljingrad – Berlin

 

 

 

MOSKVA
22. lipnja 1941. nacistička Njemačka krenula je u najveći ratni pohod sviju vremena s namjerom da njezine trupe zauzmu Moskvu i sruše sovjetsku vlast. Njihov napad zatekao je SSSR nespremnim: Staljinove čistke stvorile su u zemlji demoralizaciju i dezorganizaciju, a nepovjerenje prema svima ostavilo je cijele divizije bez goriva i naoružanja, pa se trupe Crvene armije jednostavno nisu imale čime boriti. Uz to su u čistkama zaglavili najsposobniji komandanti Crvene armije. Zločinački njemački postupci prema civilnom stanovništvu i zarobljenicima vrlo brzo donose sovjetskim ljudima spoznaju da je ugrožena zemlja, koja je unatoč mori čistki bila i ostala njihova domovina. Plievier je vrlo talentirano u tok ratnih zbivanja uklopio široki kaleidoskop ljudskih sudbina s jedne i s druge strane fronta, sugestivno namećući čitatelju svoju poruku da je rat jednako strašan i za napadače i napadnute, te da mržnja ne može čovječanstvu pružiti nikakve perspektive.

 

STALJINGRAD

Nakon propasti ideje o munjevitoj pobjedi, Hitler se u proljeće 1942. godine usmjerio na osvajanje juga evropskog dijela SSSR-a, težeći da zadobije žitorodna i naftonosna polja Kubana i Kavkaza. Do preokreta u ratu došlo je potkraj iste godine, kad se 6. njemačka armija našla zatvorena u čvrstom obruču oko Staljingrada. Zaokupljen idejom o univerzalnoj tragediji zbog rata, Plievier se svojim opisima najviše i zadržava ondje gdje je najviše patnje, jada, umiranja: među opkoljenim Nijemcima.

Istodobno secira i duševno raspoloženje i njemačkih oficira i vojnika, duboko ogorčenih zbog neljudskih naređenja vrhovne komande da moraju na tom komadu zemlje ustrajati i ginuti, ali ipak nitko od njih nije u stanju da tu svoju pobunu pretvori u akciju; okovani sponama tradicije i discipline, deseci tisuća ljudi ginu zato što su pravila vojničkog ponašanja jača od nagona za održavanjem, a subordinacija moćnija od bilo kakve logike. Čovjek je sićušna brojka, potpuno nevažna i relevantna za bilo koga. Po snazi i uvjerljivosti opisa stradanja, duge agonije, duševne klonulosti i fizičkog uništavanja, »Staljingrad« dosiže vrhove ratnog romana u svjetskoj književnosti.

 

BERLIN

Do posljednjih mjeseci 1944. godine činilo se da će rat još dugo potrajati, da će Nijemci ipak imati snage da uspostave čvrste obrambene linije i zadrže rat izvan granica svoje zemlje. No, već u siječnju 1945. ofenziva Crvene armije i prelazak preko Visle označavaju početak neprekidnih serija golemih ratnih operacija koje će za tri mjeseca završiti usred Berlina i dovesti do potpune propasti Trećeg Reicha. Takav košmar svijet još nije bio doživio. Usred nepreglednih ruševina, u što je bila pretvorena njemačka prijestolnica, gibaju se ljudske mase u uniformama i civilu, bježe ne znajući kamo, a spoznaja o izgubljenom ratu ništavna je prema brizi za vlastitu sudbinu. Samo glavu sačuvati!...

 

Sken: Bri

Hrvatski jezik - PDF, epub.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 337 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users