Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Theodor Plievier


No replies to this topic

#1
perinbd

perinbd

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
  • 3207 thanks

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Theodor Plievier

 

 

Moskva – Staljingrad – Berlin

 

 

 

MOSKVA
22. lipnja 1941. nacistička Njemačka krenula je u najveći ratni pohod sviju vremena s namjerom da njezine trupe zauzmu Moskvu i sruše sovjetsku vlast. Njihov napad zatekao je SSSR nespremnim: Staljinove čistke stvorile su u zemlji demoralizaciju i dezorganizaciju, a nepovjerenje prema svima ostavilo je cijele divizije bez goriva i naoružanja, pa se trupe Crvene armije jednostavno nisu imale čime boriti. Uz to su u čistkama zaglavili najsposobniji komandanti Crvene armije. Zločinački njemački postupci prema civilnom stanovništvu i zarobljenicima vrlo brzo donose sovjetskim ljudima spoznaju da je ugrožena zemlja, koja je unatoč mori čistki bila i ostala njihova domovina. Plievier je vrlo talentirano u tok ratnih zbivanja uklopio široki kaleidoskop ljudskih sudbina s jedne i s druge strane fronta, sugestivno namećući čitatelju svoju poruku da je rat jednako strašan i za napadače i napadnute, te da mržnja ne može čovječanstvu pružiti nikakve perspektive.

 

STALJINGRAD

Nakon propasti ideje o munjevitoj pobjedi, Hitler se u proljeće 1942. godine usmjerio na osvajanje juga evropskog dijela SSSR-a, težeći da zadobije žitorodna i naftonosna polja Kubana i Kavkaza. Do preokreta u ratu došlo je potkraj iste godine, kad se 6. njemačka armija našla zatvorena u čvrstom obruču oko Staljingrada. Zaokupljen idejom o univerzalnoj tragediji zbog rata, Plievier se svojim opisima najviše i zadržava ondje gdje je najviše patnje, jada, umiranja: među opkoljenim Nijemcima.

Istodobno secira i duševno raspoloženje i njemačkih oficira i vojnika, duboko ogorčenih zbog neljudskih naređenja vrhovne komande da moraju na tom komadu zemlje ustrajati i ginuti, ali ipak nitko od njih nije u stanju da tu svoju pobunu pretvori u akciju; okovani sponama tradicije i discipline, deseci tisuća ljudi ginu zato što su pravila vojničkog ponašanja jača od nagona za održavanjem, a subordinacija moćnija od bilo kakve logike. Čovjek je sićušna brojka, potpuno nevažna i relevantna za bilo koga. Po snazi i uvjerljivosti opisa stradanja, duge agonije, duševne klonulosti i fizičkog uništavanja, »Staljingrad« dosiže vrhove ratnog romana u svjetskoj književnosti.

 

BERLIN

Do posljednjih mjeseci 1944. godine činilo se da će rat još dugo potrajati, da će Nijemci ipak imati snage da uspostave čvrste obrambene linije i zadrže rat izvan granica svoje zemlje. No, već u siječnju 1945. ofenziva Crvene armije i prelazak preko Visle označavaju početak neprekidnih serija golemih ratnih operacija koje će za tri mjeseca završiti usred Berlina i dovesti do potpune propasti Trećeg Reicha. Takav košmar svijet još nije bio doživio. Usred nepreglednih ruševina, u što je bila pretvorena njemačka prijestolnica, gibaju se ljudske mase u uniformama i civilu, bježe ne znajući kamo, a spoznaja o izgubljenom ratu ništavna je prema brizi za vlastitu sudbinu. Samo glavu sačuvati!...

 

Sken: Bri

Hrvatski jezik - PDF, epub.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 365 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users