Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Alice Schwarzer


No replies to this topic

#1
Bri

Bri

    Bronze Member

  • BD tim
  • PipPipPipPip
  • 1,417 posts
  • 34182 thanks

T84HrbR.jpg

 

Alice Schwarzer

 

Simone de Beauvior - Butnovnica i utiračica putova

 

 

Intervjui Alice Schwarzer sa Simone de Beauvoir nastali su između početka 1972. i rujna 1982. godine. Tokom godina postali su predmetom rasprava u cijelom svijetu i ključ razumijevanja političkih/feminističkih nastojanja u radu i životima obiju autorica.

Simone de Beauvoir je reprezentativni primjerak moderne, aktivne intelektualke. U poslijeratnim godinama, u državi blagostanja, bila je radikalna filozofkinja egzistencijalizma i razotkrila patrijarhalnu osnovu teorija u biologiji, psihoanalitici, povijesnom materijalizmu; proučavala je rodne uloge i postavila slobodu, pravo na samoodređenje i jednakost kao osnove svih vrijednosti. Njezina knjiga »Drugi spol« obvezna je literatura feminističkoj publici 20. stoljeća.

Alice Schwarzer ovom knjigom potvrđuje de Beauvoiričinu veliku ulogu u stvaranju moderne društvene teorije i prakse. Imajući na umu da je de Beauvoir bila prilično plaha i nježna osoba, razgovori su neobično otvoreni i izravni. Tu otvorenost omogućio je njihov odnos: Alice Schwarzer bila joj je prijateljica i kolegica u promišljanjima politike. Pitanja otvorena ovim razgovorima – identitet, moć, muškarci, djeca i politika – su i danas vrlo aktualna.

Knjiga je prevedena na 9 jezika što pokazuje njezinu veliku povijesnu ulogu u ženskom pokretu i u shvaćanju društvenih pokreta nakon 1968. - u kojima je Simone de Beauvoir prednjačila svojom inteligencijom, zajedno s partnerom Jean Paul Sartreom. 1973. godine Simone i Sartre su prvi i jedini put pristali na zajednički razgovor o njihovoj vezi i pravilima igre.

Ova je knjiga ne samo svjedočanstvo velike spisateljice, filozofkinje i, naravno, feministkinje, već i putokaz kroz pitanja kao što su sloboda, ljudska prava, emancipacija, itd. De Beauvoiričina egzistencijalistička teza o ljudskoj slobodi i njen intelektualni doprinos međunarodnom ženskom pokretu i danas su podjednako zanimljivi i bitni kao što su bili i prije 30 godina.

 

hr, pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 


Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.

Thanked by 180 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users