Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Gajto Gazdanov


4 replies to this topic

#1
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,230 posts
 • 154303 thanks

2JZCmZB.jpg

 

Gajto (Georgij Ivanovič) Gazdanov rođen je 1903. godine u Sankt Peterburgu. Nakon godinu dana ratovanja na strani “bijelih” povukao se na jug Rusije, odakle ga je put vodio u Istanbul, a potom u Sofiju i Pariz. U francuskoj metropoli radio je uglavnom kao noćni taksist. Godine 1953. pozvan je za stalnog suradnika na radio-stanicu Sloboda u München, gdje je radio sve do smrti 1971. godine.
Gazdanov se u književnosti proslavio romanom Večer kod Claire (Večer u Kler, 1930), koji je i kritika i publika vrlo dobro primila. Ostala djela dugo su bila u sjeni ovog velikog bestselera ruske emigrantske literature: radi se poglavito o romanima Povijest jednog putovanja, Noćni putovi (Nočnye dorogi, 1952), Buđenje (Probuždenie, 1953/1954), Duh Aleksandra Volfa (Prizrak Aleksandra Vol’fa, 1948) i Evelina i njeni prijatelji (Evelina i ee druz’ja, 1968-1971).
 

 


6oc84fW.jpg


Noćni putevi

 

Roman sačinjen od fragmenata doživljaja i zapažanja noćnog taksista ruskog porijekla koji bilježi atmosferu u kojoj Pariz između dva svjetska rata živi svoju oporu stvarnost, među ljudima koji baš i nisu članovi društvene kreme, već marginalizirani preživljavači, tragični ili rezignirani, suočeni s izazovom svakoga dana.
Opisujući ambijent i sudbine ruskih emigranata, Gajto Gazdanov sigurno je kročio stazom slavne tradicije visokog realizma XIX. stoljeća, no istodobno se klonio njegovih kanona. Gazdanovljevo se pismo oslanja na novinsku kroniku, koju miješa s isječcima neposredne realnosti i zastrašujućim slikama iz uzbuđene podsvijesti. Pariz i Petrograd, konkretno vrijeme i mitološki prostor kraja svijeta, patetika i suzdržanost, svjetlo i tama, to je Grad noćnoga taksista, njegova noćna mora.

Scan: michonne :clapping:
Obrada. boden

 

epub, azw3, pdf HR

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 308 Members:

#2
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,230 posts
 • 154303 thanks

oWt8sks.jpg


Večer kod Claire

 

Večer kod Claire pripovijest je o mladome junaku, očito piščevu alter egu, koji u Parizu susreće svoju veliku, neprežaljenu mladenačku ljubav. Tada počinje putovanje u prošlost – osobnu i obiteljsku, u sjećanje na sretne godine djetinjstva te potom strašne tragedije koje su pogodile i obitelj i zemlju, u pronalaženje izgubljena života u Rusiji prije boljševičkog prevrata. Delikatna ljubavna pripovijest između zrele žene i mladića pozadina je na kojoj se vrtlože i talože ne samo pojedinačne psihe nego i društveni odnosi. Podastrta je panorama jedne Rusije koja nam je uglavnom nepoznata: Rusije nakon revolucije, viđene očima “suprotne strane”, dakle pripadnika “bijelih”, emigracije, života u tuđini, nostalgije, zabranjene strasti. Elementi misticizma pridaju pripovijedanju, koje nosi i egzistencijalnu tjeskobu i osjećaj nepripadanja svijetu, bajkovitost i stanovitu egzotičnost, a autobiografičnost, koja se provlači kroz sva djela Gajta Gazdanova, osobitu uvjerljivost.

 

Gajto Gazdanov kultni je pisac ruske emigrantske književnosti 20. stoljeća. Kritika će reći da je bolji od uvelike poznatijega Vladimira Nabokova, s kojim ga uspoređuju. Kad je 1923. stigao u Pariz već je u životnom iskustvo imao i ratovanje protiv boljševika, i vihore emigracije, i smrt oca te dviju sestara. U njegovim djelima čitatelj prepoznaje i vrhunce ruske književne tradicije i ono najbolje iz zapadnoeuropske kulture. Odbivši postati medijskom zvijezdom, Gazdanov je u Parizu godinama radio kao noćni taksist. Svoju strast za pisanjem ironično je nazivao “napadajima grafomanije”, ali bio je svjestan vrijednosti svoga djela.
Večer kod Claire je najpoznatiji i najcjenjeniji roman Gajta Gazdanova.

 

Davne 1932. roman je trebao biti objavljen u Zabavnoj biblioteci Nikole Andrića, ali iz nepoznatih razloga nije i rukopis se smatra nestalim. Nedavno je, međutim, pronađeno Gazdanovljevo pismo nesuđenom prevoditelju Nikoli Nikolajeviću, u kojem autor ukazuje na tiskarske greške u prvom, ruskom izdanju, od kojih neki krivo otisnuti znakovi iz posljednje rečenice bitno mijenjaju smisao cijeloga teksta. Prvo izdanje, a prema njemu i sva ostala ruska te prijevodi na svjetske jezike, predstavljaju Večer kod Claire sa sretnim završetkom. Ovo naše, prvo ispravljeno, izdanje donosi roman Večer kod Claire onako kako ga je Gazdanov zamislio – s nesretnim završetkom!

Scan: michonne :clapping:
Obrada: boden


epub, azw3, pdf HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 304 Members:

#3
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 8,395 posts
 • 58596 thanks

Gajto Gazdanov

 

Priče

 

korica-290.png

 

 

 

Talentovan i istančani pisac, Gajto Gazdanov je iza sebe ostavio veliki broj priča. Ova zbirka predstavlja prvi tom iz edicije Sabrana Dela Gajta Gazdanova u tri toma.

 

Sken: Jocamx :yes:  :beer: 

 

 

Epub, azw3: markocim (   :flower:emoji_u1f353.png   :flower:emoji_u1f3f5.png   :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.pngemoji_u1f340.png za vilu)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Popravljneno: citati na početku nekih poglavlja, hifenacija na azw3. Izmenjen link.Thanked by 224 Members:

#4
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 8,395 posts
 • 58596 thanks

Gajto Gazdanov

 

Romani 1. tom

 

korica1-290.png

 

 

 

Zbirka sadrži romane Veče kod Kler, Istorija jednog putovanja, Let i Noćni putevi. Ovo je drugi tom u ediciji Sabrana dela Gajte Gazdanova u tri toma.

 

 

Sken: Cyrano  :yes:    :beer:

Obrada u pdf: Jocamx  :yes:   :beer: 

 

Pdf, epub, azw3: markocim (    :flower:emoji_u1f353.png    :flower:emoji_u1f3f5.png    :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.pngemoji_u1f340.png za vilu)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 205 Members:

#5
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 8,395 posts
 • 58596 thanks

Gajto Gazdanov

 

Romani - tom 2

 

korica-290.png

 

Duh Aleksandra Volfa 
Povratak Bude 
Hodočasnici 
Buđenje 
Evelina i njeni prijatelji 
 
 

Sken: Jocamx   :yes:     :beer:

 

 

Pdf, epub, azw3: markocim :flower:emoji_u1f353.png  :flower:emoji_u1f3f5.png  :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.pngemoji_u1f340.png za vilu)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 171 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users