Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Isak Babelj


2 replies to this topic

#1
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 9,388 posts
 • 67158 thanks

Isak Babelj

 

Babelj3-290.png

 

 

(iz Wikipedije)

 

Isak Emanuilovič Babelj (rus. Исаак Эммануилович Бабель, Odesa, 1. srpnja 1894. - Moskva, 27. siječnja 1940.) je bio ukrajinski i ruski sovjetski pisac, židovskog podrijetla. U svojim kreativnim književnim djelima vrlo često je znao slikovito opisati svoj rodni grad Odesu. Zbog rigorozne represije Staljinova režima, Babelj je strijeljan te je tako zapamćen kao jedna od najpoznatijih žrtava nemilosrdnog Staljinovog režima.
Rođen je 1894. godine u Odesi. Upamtio je nasilje u svom rodnom gradu za vrijeme masovnog egzodusa Židova iz carske Rusije 1905. godine. Surađivao je s boljševicima za vrijeme Ruske revolucije 1917. u Petrogradu. Kao pripadnik Crvene konjice maršala Budjonoga sudjelovao je u njezinu pohodu na Poljsku 1920. godine. Tridesetih godina, u klimi staljinizma, Babelj je zašutio, a svoju šutnju obrazlagao je na Kongresu sovjetskih književnika 1934. maksimom "Banalna riječ je kontrarevolucionarna". Bio je zastupnik na Kongresu za obranu kulture u Parizu 1936. godine. Uhićen je 1939. i optužen za špijunažu. Po Staljinovoj naredbi strijeljan je u moskovskom zatvoru Butirka, 27. siječnja 1940. godine. Vlasti su Babeljovoj udovici priopćili da je umro u nekom sibirskom logoru 1941. godine.


Thanked by 22 Members:
Atlanta , bosutsko , Cyrano , VedranPo , segenik , Natasa7777777 , ArmandHammer , ajero , Djokap , Yersinia , Poštar Pat , mosfet , shocika87 , midhadz , bilja66 , morena38 , ho186791 , jocamx , Carlo , drdm , farukdesa , andrijanasanja

#2
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 9,388 posts
 • 67158 thanks

Isak Babelj

 

Crvena konjica, Odesa

 

Korica1-290.png

 

 

 

Priče Isaka Babelja opisuju surovu, golu realnost rata, stvarajući tako slike nezamislive svim onima koji nisu proživjeli rat. Poznatije njegovo djelo jest "Crvena konjica". Iako naišlo na otpore režimske kritike zbog desakralizacije rata i deheroizacije vojnika, to je djelo koje se može svrstati u ratnu književnost, ali nikako usporediti s ostalim djelima te vrste književnosti. I sam Šklovskij za Babelja kaže da "jednakom snagom piše o triperima i zvijezdama" baš zbog načina na koji nam Babelj predstavlja Oktobar. "Crvena konjica" ne veliča rat niti ratne heroje, niti te heroje pokušava naći, ona prikazuje surov život (životarenje) običnog čovjeka, pa bilo da je on vojnik ili građanin, seljak. Ono što još treba istaknuti jest način na koji to sam Babelj opisuje.

 

 

Sken: Cyrano  :yes:  :handshake:  :beer:

 

Obrada: markocim (    :flower:emoji_u1f3f5.png    :flower:    :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.pngemoji_u1f353.pngemoji_u1f340.png za vilu)

 

pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Uneta ispravka skenera. Postavljen novi link.

 Thanked by 265 Members:

#3
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 9,388 posts
 • 67158 thanks

Isak Babelj

 

Crvena trava

 

korica-290.png

 

 

Ovaj izbor iz novelističkog i dramskog stvaralaštva Isaka Babelja treba shvatiti kao nastavak kontakta sa njegovom umetnošću, koju je čitalac upoznao iz zbirki »Odesa« i »Crvena konjica«. Izuzev nekoliko manje uspelih priča i crtica iz ranog perioda stvaralaštva, on obuhvata sve što je Babelj napisao u oblasti proze i drame. Uz »Odesu« i »Crvenu konjicu«, to je dosad najpotpuniji pregled Babeljeva opusa u svetu, uključujući i Sovjetski Savez; o tome najbolje govori podatak da desetak priča iz ove knjige nikada dosad nisu u SSSR-u objavljene u vidu knjige niti su ikad prevođene na bilo koji strani jezik.

 

 

 

Sken: Cyrano   :yes:   :handshake:   :beer:

 

Obrada: markocim (  :flower:emoji_u1f3f5.png :flower: :flower:emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.pngemoji_u1f353.pngemoji_u1f340.png za vilu)

 

pdf, epub, azw3

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 Thanked by 192 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users